ANEMİ (KANSIZLIK)
Ocak 04, 2019Merhaba herkese mutlu hafta sonu diliyorum.Ben biraz hastayım (kansızlık) anemi,anemi rahatsızlığı bir peşimi bırakmıyor.Çocukluğumdan bu yana başıma bela oldu ne çektim be senden anemi ya...İlaçlarımı düzenli kullanmama rağmen hala geçmiyor bu anemi denilen şey.Üşümesi dert resmen donuyorum sanırsın kutuplarda yaşıyorum yani. Baş dönmesi yapıyor oda ayrı bir dert yani bu ara baya baya başım dertte Anemi ile.Düşmanım ilan ettim kendisini ve savaşı kaybetmeye hiç ama hiç niyetim yok...Bunun için yapacaklarımı iyi gelen yiyecek ve içecekleri sizlerle de paylaşmak istedim.Dünyanın da sorunu olan anemi için yapılması gerekenler;
Demir Eksikliği Anemisinin 10 Belirtisi
Demir eksikliğine bağlı kansızlık bazı durumlarda belirti göstermez. Demir eksikliği rutin sağlık kontrollerinde yapılan kan tahlillerinde teşhis edilebilir. Demir eksikliğinin belirtileri arasında;
- Cilt solgunluğu,
- Vücutta güçsüzlük, yorgunluk,
- Konsantrasyon bozukluğu,
- Baş ağrısı,
- Ellerde ve ayaklarda uyuşma,
- Sinirlilik hali,
- Kulakların uğuldaması,
- Dudaklarda çatlaklar ve ağız kenarında yaralar,
- Tırnakların çabuk kırılması,
- Saçlarda dökülme sayılabilir.
- Üşüme
Anemisi olan kişilerin tüketmesi gereken gıdalar
- Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı)
- Fındık, fıstık ve susam
- Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti
- Yumurta
- Pekmez ve üzüm
- Kuru baklagiller
- Yumurtayı portakal suyu ile tüketin
- Baklagilleri etle pişirin
- Her öğünde mutlaka bol yeşillik tüketin.
- Demir emilimini artırmanın önemli bir yolu bu besinleri C vitamini ile birlikte tüketmektir!
- Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımını artırılmış olur.
- Ispanak yanına yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır.
- Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir. Ayrıca bu besinler kıyma, parça et ya da tavukla pişirildiğinde demir alımı artmaktadır.
- Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanına değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
- Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi demir yüksek demir içerir.
- Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Yemeklerle Birlikte Tüketilmemesi Gerekenler
Demir eksikliğini önlemenin bir yolu da çay ve kahveyi yemek sırasında ya da hemen
sonrasından tüketmemekten geçiyor. Çay ve kahveyi mümkün olduğunca ara öğünlerde
tüketmeye özen gösterin. Ayrıca çayı açık ve limonla birlikte tüketmekte fayda vardır.
İYİ OKUMALAR😊
0 comments